Sunday, 29 April 2012

Food : Fruity Chicken Curry كاري فراخ بالفاكهه

As the hart panteth after the water brooks, 
so panteth my soul after thee, 
O God. My soul thirsteth for God, 
for the living God: when shall I come and appear before God? 
My tears have been my meat day and night, 
while they continually say unto me, 
Where is thy God? 
When I remember these things,
 I pour out my soul in me: for I had gone with the multitude,
 I went with them to the house of God,
 with the voice of joy and praise, 
with a multitude that kept holyday. 
Why art thou cast down, O my soul? 
and why art thou disquieted in me? 
hope thou in God: for I shall yet praise him for the help of his countenance. – Psalm 42:1-5 KJV


chicken curry


Ingredients
4 tbsp butter or margarine
onions (finely chopped)
12 garlic cloves (minced)
1 kilo skinless chicken thighs (cut to bite pieces)
1 tbsp flour

معالق كبيره زبده أو سمنه  ٤
 ٢  بصله مقطعه صغيرا
فص ثوم مفروم ١٢
كيلو وراك فراخ بدون جلد مقطعه قطع صغيره ١
 ملعقه كبيره  ١دقيق 
Spices:
12 cloves
12 black peppercorns
2 tsp black cumin seeds - if you can not find black just use brown
2 tbsp coriander seeds
2 tsp red hot chilli powder
2 tsp turmeric powder
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp cayenne pepper 
2 tbsp hot curry powder or gram masala (I used Sharwoods brand)
5cm fresh ginger (grated)
2 tsp salt
12 whole cardamom seeds (1/2 green & ½ brown) if you can not find brown just use green 
bay leaves
1-2 cinnamon stick



  ١٢ قرنفل
فلفل أسود حبوب  ١٢
  ٢ ملعقه صغيره بذور كمون
ملعقه صغيره  كزبره بذور    ٢
ملعقة صغيره مسحوق فلفل أحمر حار (شطه) ٢
٢ ملعقه صغيره كركم مسحوق  
١ ملعقه صغيره قرفه مسحوقه  
 ملعقه صغيره سحوق فلفل كايين٢ /١ 
 ٢ ملعقه  كبيره بودره كاري حاميه أو جرام مسالا
سم زنجبيل طازج مبشور  ٥
 ٢ ملعقه صغيره ملح
حبهان ١٢  بذور
أوراق لاورو  ٨
٢عصا قرفه  -١

Others
1 tin  540g pineapples chunks (I used Tesco value) will use the pineapple and the juice
1 can 142g tomato paste
1 cup raisins
500g sour cream/yoghurt (I used Tesco value yoghurt)
2 very ripe bananas (sliced)

  
قطع الأناناس ٥٤٠ جرام علبه
 ١٤٠ جرام معجون الطماطم
  كوب زبيب1
جرام زبادي ٥٠٠
 موز ناضجين جدا تقطع شرائح ٢


Method
1. heat butter and shallow fry the onions till soft & gold
2. add chicken &  garlic and stir for 3 minutes (make sure you do not brown them) you will see the chicken colour changed from red to white
3. add all spices and stir for 1 minute, then add flour and stir
4. add pineapple juice, pineapple chunks, tomato paste, raisins & banana and bring to the boil, as soon as it boils turn the heat to minimum then add the youghurt - simmer for 15 minutes
الطريقه :
١. سخن الزبده أو السمنه وأقلي البصل لحد مالونه يصفر علي نار هاديه
٢. أضيف الفراخ والثوم وقلب  الي أن يتغير لونها من أحمر الي أبيض
٣. أضيف وقلب كل البهارات لمده دقيقه واحده ثم أضيف الدقيق
٤. أضيف قطع الأناناس ومائه ومعجون الطماطم والزبيب والموز وأول مابيتدي يغلي أضيف الزبادي وطي النار ليغلي بهدوء 15 دقيقه 
Note
1. pick out big spices before serving, such ad bay leaf & cinnamon stick 
2. Curry always taste better next day, so you may refrigerate it till next day or freeze it for another day

ملاحظات

شيل قطع البهارات الكبيره مثل ورق الاورو وعصا القرفه قبل تقديم الأكل  ١.
٢. الكاري دائما طعمه بيقي أحسن تاني يوم, ولذلك يمكن أكله تاني يوم أو تجميده ليوم أخر


Do not conform any longer to the pattern of this world, but be transformed by the renewing of your mind. Then you will be able to test and approve what God's will is - his good, pleasing and perfect will. Rom 12:2





No comments:

Post a Comment